luni, 15 decembrie 2008

Amplificator SE Hi-Fi 6w-realizat dintr-o trioda(EC83 sau 1/2 din ECC83=6H2п)

Amplificator SE Hi-Fi 6w

Va voi prezenta un mic amplificator de audiofrecventa realizat dintr-o trioda(EC83 sau 1/2 din ECC83=6H2п) si o pentoda(EL84= 6п14п). Puterea de iesire a acestui amplificator este de 6W sinus, sensibiliatea lui fiind pe undeva la 100mV semnal audio.

Un rol destul de hotarator in acest montaj il are cu siguranta transformatorul de iesire (impedanta intrare 5.2Kohmi, impedanta de iesire 4, 8ohmi). Daca aveti la indemana, puteti folosi transformatorul de iesire al televozorului Rubin102B sau un transformator, coborator de tesiune 220V -> 9V din comert, dar trebuie desfacute tolele, puse I-urile si E-urile separat cu un intrefier intre ele 0.1-0.12mm (o bucata de hartie de xerox e numai buna). Pentru cei mai exigenti care vor intr-adevar performata recomand cu incredere bobinarea unor transformatoare de iesire pe un miez de minim 6cm patrati, tolele cele mai bune fiind cele cu siliciu orientat sau miezurile double core.

Schema amplificatorului

Sursa necesara alimentarii cu inalta tensiune (in punctul A)

Sursa necesara alimentarii filamentelor tuburilor continute de acest amplificator (din punctul D sunt alimentate filamentele tuburilor finale EL84) .

Si acum cateva poze din timpul constructiei:

-in poza de mai jos este surprins circuitul de cablaj imprimat cu majoritatea componentelor plantate

-iar aici se poate observa cat de mic este cablajul imprimat

-in pozele urmatoare se poate remarca redresorul de inalta tensiune

-dedesubt in imagine se poate vedea micuta mea masina de bobinat cu care am realizat transformatorul de alimentare al amplificatorului

-si nu in ultimul rand pentru deliciul privitorilor cateva poze cu amplificatorul la lucru

Cam atat despre acest mic si perfomant amplificator. Va urez bafta la construirea lui si multumesc pentru atentia acordata!

Sursa: http://www.tuburi.evonet.ro

0 comentarii:

Publicitate