vineri, 19 decembrie 2008

Amplificator cu lampi-TUBURI (LAMPI) ELECTRONICE

Inainte de a descrie scheme concrete de amplificatoare audio realizate cu tuburi este prezentata o introducere in functionarea tuburilor (lampilor) electronic….pentru ca cei care nu au avut ocazia de a lucra cu asemenea componente sa inteleaga mai usor si cat mai corect intregul montaj. Nu este exclus ca prin aceasta sa se reinprospateze date….sau lecturand sa fie rememorate evenimente placute (primele montaje realizate…etc.)

Vrem ca prin acest articol (articole) sa raspundem unor „intrebari” legate de amplificatoarele pe tuburi...spre exemplu:

  • calitatea sunetului perceput dupa amplificare….
  • cum este auzit semnalul trecut printr-un amplificator cu tuburi electronice fata de unul cu semiconductoare;
  • fiabilitatea;
  • robustetea;
  • pretul de cost; etc.

Prezentatarea este facuta pe parcursul mai multor numere.

TUBURI (LAMPI) ELECTRONICE

Cu ani in urma (aproximativ 100) componentele active din aparatele electronice erau „tuburi”. sau..„lampi”. Cum se poate vedea in Fig.1 tubul electronic este un corp din sticla vidat (comparabil cu un bec..) ce are in interior un filament si electrozi.

amplificatoare audio prima parte
Fig 1

Imaginea unor tuburilor electronice din primele generatii se poate vedea in figura de jos (Fig.2).

amplificatoare audio prima parte
Fig 2

Descoperirea triodei (denumita in acele vremuri „Audion”) si obtinerea patentului, 1906, apartine americanului Lee De Forest (1873-1961) Fig.3 (patent Fig.4)

amplificatoare audio prima parte
Fig 3

amplificatoare audio prima parte
Fig 4

Tipuri de tuburi electronice:

  • diode
  • triode
  • pentode
  • heptode
  • etc.

Dupa descoperirea tranzistorului bipolar (1947) si penetrarea acestuia pe piata, tubul a inceput sa fie inlocuite in aproape toate aplicatiile. (ca referinta..primul radiou tranzistorizat a aparut in anul 1954.)

Motivele au fost dimensiunea, consumul de energie si robustetea. Se mai utilizeaza tuburi unde sunt cerute puteri mari de radiofrecventa ( KW si zeci de KW).
Racirea coponentelor semiconductoare este inca o problema la puteri ridicate.

Aspectul unor tuburi de putere se poate vedea in figura de jos (Fig.5, Fig.6).

amplificatoare audio prima parte
Fig 5

amplificatoare audio prima parte
Fig 6

Principiul de functionare al unei triode este usor de inteles.

Scurt.. :
In tub miscara electronilor (generati prin incalzirea filamentului) are loc in vid de la catod spre anod si este controlata de tensiunea aplicata pe grila, aceasta fiind pozitionata intre anod si catod (Fig.7).

Adica.. :
Catodul (C) care este acoperit cu oxizi fiind incalzit de filament genereaza electroni. Acesti electroni sunt colectati de un electrod metalic ce inconjoara catodul, si este denumit anod (A). Spatiul dintre catod si anod contine grila (G) care este sub forma de spira metalica.

amplificatoare audio prima parte
Fig 7

Filmul prezentat arata modul cum este manufacturat un tub electronic, masuratorile pentru test si diverse montaje unde isi gaseste aplicatia.

Pentru a fi cat mai convingatori… am extras din cartile vremurilor… prezentarea functionarii tuburilor electronice facuta de personalitati in domeniu. In urmatorul numar a revistei va fi prezentat din cartea lui Tudor Tanasescu, fondator al facultatii de electrotehnica a Institutului Politehnic Bucuresti si membru corespondent al academiei R.P.R. Cartea poarta titlul:" MANUAL DE TUBURI SI CIRCUITE ELECTRONICE (VOL.II)"

1 comentarii:

xeeo spunea...

Articolul este copiat de pe Infoelectronica.Ro.
Va rugam precizati acest lucru in cadrul Articolului.

Publicitate