luni, 15 decembrie 2008

Amplificator cu lampi Hi-Fi de 18w (Lampi EL84 sau 6P14P)

Amplificator Hi-Fi de 18w configuratie PP

Pentru obtinerea unei auditii de inalta calitate se construiesc amplificatoare cu etajul final alcatuit din doua tuburi care lucreaza in contratimp(PP=Push-Pull). Avantajul oferit de aceste amplificatoare consta in primul rand dintr-o auditie lipsita de distorsiuni. Apoi au randament mult mai bun, putere mai mare, curba de raspuns mai intinsa.

Se stie ca transformatorul de iesire reprezinta o piesa de rezistenta in acest lant audio. Acesta spre deosebire de transformatoarele obisnuite are bobinajul primar alcatuit din doua jumatati perfect egale, inseriate. Miezul ii este format din tole de ferosiliciu asamblate intretesut(fara intrefier) deoarece curentii anodici ai celor doua tuburi finale sunt in opozitie si se anuleaza efectul de magnetizare al miezului.

Daca se doreste obtinerea unei redari de calitate a sunetului cu un minim de distorsiuni si de pierderi, transformatoarele de iesire moderne au atat primarul cat si secundarul alcatuit din sectiuni intercalate. De asemenea, transformatoarele de iesire pentru etajele simetrice se executa cu prize pe primar unde se conecteaza ecranele pentodelor.

Montajul final simetric ultraliniar prezinta performante calitative mai bune decat montajele finale simetrice cu triode sau pentode finale in montaj clasic. Intr-adevar montajul ales de mine este unul ultraliniar cu 2 pentode EL84 sau 6P14P si o dubla trioda in preamplificare si defazor.

Denumirea de montaj ultraliniar provine de la faptul ca intre 15Hz si 20kHz curba de raspuns are o diferenta mai mica de +sau-1dB.

In cele ce urmeaza va voi prezenta schema unui canal al amplificatorului si cea a sursei de alimentare.

In continuare va propun sa vizionati cateva imagini din timpul constructiei acestui amplificator.

Si dupa finalizarea proiectului cu tot cu sasiul cu rama de lemn si blat de duraluminiu.

Si in final cateva poze cu amplificatorul la lucru dar pe intuneric.

Cam atat despre amplificatorul meu, sper ca v-a placut si in curand va veti construi/cumpara si voi unul.

Sursa: http://www.tuburi.evonet.ro

0 comentarii:

Publicitate